Παρέμβαση ΣΕΒΕ για την κατάρτιση ενός εθνικού ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για όλες τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις
Με σημερινή επιστολή του στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων της συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης, η οποία κοινοποιήθηκε και στους αρμόδιους Υπουργούς, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μίγμα πολιτικής, το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και εντείνεται ακόμα περισσότερο υπό τις παρούσες συνθήκες, τονίζοντας ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και η υπερβολικά μεγάλη αύξηση των εισφορών έχουν πλέον το αντίθετο αποτέλεσμα από το ζητούμενο, που είναι η ενίσχυση των κρατικών εσόδων από τη φορολογία.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ, η συνεχής αύξηση των φόρων και των εισφορών αποτελεί τεράστιο αντικίνητρο προς οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση εγχώριου ή ξένου επενδυτή και θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητα των λίγων υγιών επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει στη χώρα. Επίσης, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα τα προσδοκόμενα έσοδα να μην επιτευχθούν και πιθανότατα να είναι χαμηλότερα από τα υφιστάμενα, αναγκάζοντας σε βάθος χρόνου την επιβολή περαιτέρω μέτρων, ενώ διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, η οποία επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την άσχημη κατάσταση της χώρας μας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, την περίοδο 2007-2014 το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4,7% του ΑΕΠ (από 31,2% στο 35,9% του ΑΕΠ), καταγράφοντας αθροιστικά τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό, επισημαίνει στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ, ότι η συγκεκριμένη φορολογική πολιτική δεν πρόκειται να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα μεσοπρόθεσμα και να επιφέρει την ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, καθώς οδηγεί τις επιχειρήσεις στην αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, στην «εξάτμιση» των ελάχιστων κεφαλαίων κίνησης που διαθέτουν, στην περικοπή θέσεων εργασίας και δημιουργεί ένα εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι το οριακό σημείο καμπής κατά το οποίο το κράτος αυξάνει τα έσοδα του και κερδίζει από την αύξηση της φορολογίας το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού.
Ο ΣΕΒΕ αναφέρει στην επιστολή του, ότι παρά την «καταιγίδα» των μέτρων που εφαρμόστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τα συνολικά φορολογικά έσοδα σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 1,38% (610,5 εκατ. ευρώ) συγκριτικά με το 2014. Με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις φθάνει το 29% και αποτελεί τον υψηλότερο μεταξύ των ανταγωνιστριών χωρών των Βαλκανίων, ενώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 52% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18% από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το ιδιαίτερα υψηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, το οποίο αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω με την αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ο οποίος σημειωτέον είναι ήδη ο υψηλότερος στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, βασιζόμενο όμως πάνω σε ένα λανθασμένο μίγμα με άρμα την υπερφορολόγηση, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε πλεόνασμα 3,5% το 2018, όπως προβλέπεται βάσει του νέου πακέτου μέτρων των 5,4 δις ευρώ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια άλλα δύο χαμένα έτη και φυσικά την ανάγκη για ένα νέο τέταρτο μνημόνιο. Αντιθέτως, με γνώμονα ένα καλά οργανωμένο χρονικά πρόγραμμα, στηριζόμενο σε ένα σοφό μίγμα φορολογικών κινήτρων και σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου τομέα, θα μπορούσε να επιτευχθεί διατηρήσιμη ανάπτυξη με όχημα την αναγέννηση της οικονομίας εκ των έσω. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία από τα μνημόνια κατάφερε να επιτύχει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης (7,8% το 2015), προσελκύοντας μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Facebook, η Apple, η Google και η Pfizer και χρησιμοποιώντας ως κύριο κίνητρο τον φορολογικό κώδικα, υιοθετώντας φορολογικό συντελεστή 12,5% (έναν από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη).
Ο ΣΕΒΕ προτείνει τα κρατικά έσοδα να προέλθουν από ένα αναπτυξιακό σοκ της οικονομίας και όχι από το «ξεζούμισμα» των επιχειρήσεων και των μισθωτών εστιάζοντας στην κατάρτιση ενός εθνικού ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για όλες τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει:
- Σταθερό μειωμένο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων
- Στόχευση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην ενίσχυση της απασχόλησης
- Πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης με μειωμένο κόστος χρήματος (επιτόκιο κάτω του 4%) για τα νέα αναπτυξιακά σχέδια με απαλλαγή της εισφοράς 0,6% του ν. 128/75
- Φιλικό επιχειρηματικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις, ότι θα το εφαρμόσουν για τα επόμενα 20 χρόνια, χωρίς βασικές αλλαγές σε φορολογικό, επενδυτικό και νομικό καθεστώς
Στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ ζητά όλα τα παραπάνω να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου και καταλήγει τονίζοντας, ότι οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν εμπράκτως την ικανότητα και τη θέλησή τους ιδιαίτερα τα δύσκολα τελευταία 6 έτη, συμβάλλοντας με τις δικές τους δυνάμεις με πάνω από 15% στο ΑΕΠ της χώρας. Στόχος των Ελλήνων εξαγωγέων είναι να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την εθνική οικονομία και την κοινωνία, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία, σοβαρότητα και συνεννόηση για ένα τόσο μεγάλο εθνικό θέμα, το οποίο είναι η αναπτυξιακή πολιτική της ελληνικής οικονομίας, η βιωσιμότητα και παραμονή των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η παροχή ελπίδας κυρίως στις νέες Ελληνίδες και νέους Έλληνες, ώστε να μπορέσουν να βρουν ή να δημιουργήσουν δουλειά στον τόπο τους και να ξεκινήσει ένας νέος, ενάρετος οικονομικός κύκλος.