Αρχισε το 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2002 – 2010
Με ομιλίες του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, αρχίσε χθές τις εργασίες του, στην Αθήνα, το 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ.
Η προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και των συμφερόντων των επιχειρήσεων που εξάγουν τα ελληνικά προϊόντα είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και μας επιβάλουν την ανάγκη να συνεργαστούμε, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο ρόλος της οικονομικής διπλωματίας είναι αυτόνομος, παρατήρησε, ενώ σήμερα οι συνθήκες με τα πιο ανοικτά σύνορα και τις ανοικτές επίσης μορφές συνεργασίας, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που συμβάλει στην ειρήνη και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Συζήτηση ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους φορείς των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με βάση τις προτάσεις τους, εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος. Το θέμα, είπε, είναι πως οι εξαγωγείς θα είναι ασφαλέστεροι, τώρα μάλιστα που αποκτούν πλεονεκτήματα από τη χρήση του ευρώ. Πρέπει να λειτουργήσουμε όπως και οι υπόλοιπες χώρες σε θέματα όπως η πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα, οι εξαγωγικές ασφαλίσεις και όλες οι υπόλοιπες διευκολύνσεις των εξαγωγών.
Είναι απαραίτητο να εκπονηθεί μια Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει σχετικό κείμενο με την έννοια και τις κατευθύνσεις της στρατηγικής αυτής, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση σταθερής επικοινωνίας μεταξύ του δημοσίου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στις αρχές του επόμενου χρόνου, συμπλήρωσε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα αφορά την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, θα συγκροτηθεί και το Συμβούλιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, με σκοπό τη σύνθεση των απόψεων για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής στα επιμέρους θέματα.
‘Η πρόταση του Συνδέσμου Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος είναι να γίνουν οι εξαγωγές πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης’, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Θωμάς Αλγιανάκογλου. ‘Πρέπει να γίνουν σκοπός, παρατήρησε. όπως ακριβώς συνέβη με την προσπάθεια της χώρας να πετύχει τη σύγκλιση και τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ και το ευρώ. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένους εξαγωγικούς στόχους σύγκλισης. Πρέπει οι εξαγωγικές μας επιδόσεις να πλησιάσουν τις αντίστοιχες των χωρών της ΕΕ’. Πρέπει να θέσουμε μετρήσιμους στόχους, για τις εξαγωγές, κατέληξε ο κ. Αλγιανάκογλου, για την επόμενη οκταετία και να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξή τους, τις οποίες βεβαίως πρέπει και να υλοποιήσουμε.
Το πρώτο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και η βελτίωσή της είναι πολύ πιο δύσκολη από την προσπάθεια για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ Παναγής Μπενετάτος. Δεν θα πετύχουμε, είπε, αν δεν βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, αν δεν μειώσουμε τις επιβαρύνσεις του κόστους παραγωγής, αν δεν αντιμετωπίσουμε τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών και το υψηλό κόστος του δημοσίου τομέα και αν δεν ανατρέψουμε τη συντεχνιακή διάρθρωση της κοινωνικής πολιτικής και τις συντεχνιακές αγκυλώσεις. Πρέπει να αλλάξουμε συνολικά, ως κοινωνία, για να έχουμε ένα καλό οικονομικό αύριο.
Την αισιοδοξία του για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης προς την ελληνική οικονομία, έως ότου αυτή ολοκληρωθεί και αρχίσει ο νέος κύκλος της παγκόσμιας συνεννόησης, εξέφρασε ο Παντελής Οικονόμου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Η εθνική υποδομή της οικονομίας, υπογράμμισε, είναι αποτελεσματική, θα υπάρξει ζήτηση των προϊόντων μας σε νέες αγορές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν ενδιαφέρον. Η Ελλάδα πρέπει ωστόσο να προχωρήσει σε άμεσες επενδύσεις στους ανθρώπινους πόρους, οι οποίοι αποτελούν τη σταθερή βάση για κάθε προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που περιλαμβάνει και ην εξαγωγική δραστηριότητα.
Στα χαρακτηριστικά του νέου γύρου διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ αναφέρθηκε ο διευθυντής Πολιτικής Εξωτερικού Εμπορίου στο ΥΠΕΘΟ Δημήτρης Βλάχος, τονίζοντας ότι μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακός γύρος γιατί θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα των αναπτυσσόμενων και των ελάχιστα αναπτυγμένων χωρών. Στόχος του δεν θα είναι μόνο η φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και η θέσπιση νέων αρχών και κανόνων όπως για τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό, τις κρατικές προμήθειες, το περιβάλλον, την απλοποίηση των διαδικασιών εμπορίου, τα βασικά πρότυπα εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ως στόχο τη μείωση ή την κατάργηση των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ κάτω από τον τίτλο ‘διευκόλυνση εμπορίου’ θα γίνουν διαπραγματεύσεις.
Τη σημασία που έχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις εξαγωγικές, οι αποφάσεις της υπουργικής διάσκεψης του ΠΟΕ στη Ντόχα του Κατάρ, σημείωσε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος στη Γενική διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής John Clark. Αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις των επενδύσεων, στη βελτίωση της γραφειοκρατίας στα σύνορα και τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τον εκτελωνισμό καθώς επίσης και στη βελτίωση των κανόνων για τις επιχορηγήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Ειδικότερη σημασία έχουν για την Ελλάδα, λόγω των ναυτιλιακών της εταιριών, οι ρυθμίσεις για τη μείωση του χρόνου που κάνουν τα πλοία, από λιμάνι σε λιμάνι λόγω των βελτιώσεων στις βοηθητικές υπηρεσίες.
Ευελιξία, συνεχής προσπάθεια διεθνοποίησης, εκμετάλλευση της τεχνολογίας, της γνώσης και των συνεργασιών είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει μια επιχείρηση για να επιβίωση και να αναπτυχθεί στο μέλλον. Αυτά τα στοιχεία ανέφεραν σχεδόν όλοι οι ομιλητές στην ενότητα που ανάλυσε το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να δράσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τώρα κι στο μέλλον.
Υπάρχουν τόνισαν μια συνεχής τάση γιγάντωσης των διεθνών επιχειρήσεων και προσομοίωσης των αγοραστικών συνηθειών και του τρόπου ζωής παγκοσμίως, τάσεις που όμως αφήνουν πολλά περιθώρια και δημιουργούν πολλές ευκαιρίες για τις μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις που μπορούν να προσαρμόζουν τα προϊόντα τους στις ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις της κάθε αγοράς.
Οξύμωρο αλλά αληθινό ήταν το σχόλιο ότι στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον Το μόνο σίγουρο είναι η αβεβαιότητα Και σε ένα αβέβαιο περιβάλλον η μόνη αντίδραση που μπορεί να αποδώσει είναι η συνεχής επιχειρηματική ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Ιδιότητες αλλά και χαρακτηριστικά που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Το Συνέδριο έχει ως στόχο να καταλήξει σε ένα αρχικό πλαίσιο μακροπρόθεσμης εθνικής εξαγωγικής στρατηγικής, καθώς και σε πρακτικά βήματα σχεδιασμού και υλοποίησής της.
Διεξάγεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Το συντονισμό του έχουν αναλάβει από κοινού ο ΣΕΒΕ με ορισμένους από τους φορείς της χώρας οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το διεθνές εμπόριο, τον ΟΠΕ, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, το EBEA, το ΕΒΕΘ, τη HELEXPO, και το ΔΙΠΕΚ. Θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Χορηγός του συνεδρίου είναι η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και χορηγός επικοινωνίας η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Εξωτερικών και Μακεδονίας – Θράκης.
Γραμματεία Συνεδρίου: Σ.Ε.Β.Ε. Πλατεία Μοριχόβου 1, 54 625 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 031-535 333 Fax: 031-546102 Email: seve@hyper.gr
Internet: www.gbi-seve.gr/synedrio/