EU-MALAYSIA PARTENARIAT και EURO-CHINA BUSINESS MEETING MACAU. Δύο εξαιρετικές ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ασία
Μπορούν άραγε οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγνοούν την Ασία, όπου κατοικεί πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού;
Από την άλλη πλευρά, έχει ο Ασιατικός επιχειρηματικός κόσμος τη δυνατότητα να παραβλέψει την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη και την τεχνογνωσία των Ευρωπαίων εταίρων τους, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να ενδυναμώσουν τη θέση τους στις τάχιστα αναπτυσσόμενες αγορές;
Ως απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα που θέτουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε το πρόγραμμα ASIA – INVEST, προσφέροντας ένα παράθυρο ευκαιριών στην Ασία, στα πλαίσια του οποίου οργανώνονται δύο εκδηλώσεις: EU-MALAYSIA PARTENARIAT και EURO-CHINA BUSINESS MEETING MACAU. Και οι δύο εκδηλώσεις οργανώνονται και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιούνται με την μέθοδο των Partenariat.
1. EU-Malaysia Partenariat 2002, 31 Μαΐου-1 Ιουνίου 2002 Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία
Πάνω από 500 Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα είναι εκεί για να έχουν προσωπικές συναντήσεις με τις 313 Μαλαισιανές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν επιχειρηματικές συνεργασίες ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και επιχειρήσεις της Μαλαισίας. Οι κλάδοι των εταιριών είναι:
Επεξεργασία μετάλλων και Μηχανήματα, Ηλεκτρονικά και Πληροφορική, Προστασία του περιβάλλοντος, Επεξεργασία τροφίμων και συσκευασία
internet Site: http://www.eu-malaysia-partenariat.com
2. Euro-China Business Meeting Macau 2002, 3-5 Ιουνίου 2002, Μακάο – Κίνα
350 Κινέζικες επιχειρήσεις ζητούν και προσφέρουν συγκεκριμένες συνεργασίες και θα συναντηθούν με τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες σε προκαθορισμένα ραντεβού στο Μακάο. Οι κλάδοι των εταιριών είναι:
Δομικά υλικά, Ενδύματα και κλωστοϋφαντουργικά, Επεξεργασία μετάλλων και Μηχανήματα, Ηλεκτρονικά και Πληροφορική, Προστασία του περιβάλλοντος, Επεξεργασία τροφίμων και συσκευασία
internet site: http://www.euro-china.net/macau2002E.htm
Όλες οι ασιατικές επιχειρήσεις στις εν λόγω διοργανώσεις επιθυμούν να συναντήσουν τους ευρωπαίους εταίρους τους με σκοπό να συνάψουν συνεργασίες όπως: Κοινοπραξίες, Κοινή παραγωγή και υπεργολαβία, Αντιπροσωπεύσεις, Μεταφορά τεχνογνωσίας, Άδειες/ Πατέντες, Συμφωνίες αγοράς/ πώλησης, Κοινές επενδύσεις, Έρευνα και Ανάπτυξη.
Για τους έλληνες επιχειρηματίες που γνωρίζουν ότι το μέλλον βρίσκεται στις αγορές της Ασίας το έδαφος είναι έτοιμο, δεδομένου ότι η ανάπτυξη υποδομών και το παραγωγικό εργατικό δυναμικό στην Ασία, προσέλκυσαν ήδη ξένες επενδύσεις. Οι θέσεις της Μαλαισίας και του Μακάο στην Ασία καθιστούν τις δύο χώρες ως τον ιδανικό τόπο εκκίνησης των επιχειρήσεων προκειμένου να εισχωρήσουν στην τεράστια ασιατική αγορά.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ενεργεί για άλλη μια φορά ως ο Εθνικός Σύμβουλος και για τις δύο εκδηλώσεις και είναι επιφορτισμένος να οργανώσει τις Ελληνικές Αποστολές. Τα προφίλ και το επιθυμητό είδος συνεργασίας των Κινεζικών και Μαλαισιανών επιχειρήσεων αναφέρονται στους δύο καταλόγους που διατίθενται δωρεάν από τα γραφεία του ΣΕΒΕ.
Το μόνο που έχει να κάνει μια ελληνική επιχείρηση, για να λάβει μέρος στην μία ή και στις δύο εκδηλώσεις, είναι να μελετήσει τις προτάσεις συνεργασίας που αναφέρονται στους καταλόγους και να έρθει σε επαφή με το ΣΕΒΕ. Ο ΣΕΒΕ θα προγραμματίσει εκ των προτέρων τις συναντήσεις τους με τις συμμετέχουσες εταιρείες που ενδιαφέρουν. Κάθε συνάντηση διαρκεί περίπου μισή ώρα που σημαίνει ότι μπορεί να κανονιστούν μέχρι 24 συναντήσεις μέσα σε δύο ημέρες.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, ενώ τα έξοδα των συμμετεχουσών εταιρειών περιορίζονται στο κόστος μετάβασης και διαμονής. Η συμμετοχή στις δύο εκδηλώσεις είναι ανεξάρτητη, υπάρχει όμως μια ειδική προσφορά ενός 6ήμερου ταξιδιού με συμμετοχή και στις δύο εκδηλώσεις.